Flinders Residence / Abe McCarthy Architects

Flinders Residence / Abe McCarthy Architects

© Shannon McGrath

© Shannon McGrath© Shannon McGrath© Shannon McGrath© Shannon McGrath+ 39


  • Area Area of ​​this architectural project Area:
    921 m²

  • year Final year of this architectural project

    Year:


    2020


  • photos Photos: Shannon McGrath

  • Manufacturer Brands with products used in this architectural project
    Manufacturer: AGA, CDK stone, Eco outdoors, GUBI, Miele, AV-ID & Abe McCarthy Architects, Abelholz, Brünn limestone, Colorbond & Lysaght, Personal lord, Sikkens, WOCA wood finishing products, Woodsmith

  • Lead architect:

    Abe McCarthy





© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

Text description of the architects. A study of modern country-style living that manifests itself as an enclave of barn-like shapes that appeal to the land, the earth and the interplay of texture, light and space. Gable roofs and carved openings open up to the landscape from every angle and create a continuous dialogue between sun and shadow.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

The design is based on creating a romantic evocation of peasant-style life while underpinning it with a pragmatic and high-definition episodic space. Since the site was an open paddock from the start, the design response had to interact with views in all directions. The building is divided into three interconnected pavilions to allow light and air, framed views, and discreet spaces that function as a whole and independently.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath
Floor plan - ground floor
Floor plan – ground floor
© Shannon McGrath
© Shannon McGrath
Floor plan - 1st floor
Floor plan – 1st floor
© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

The barn shapes offer a significant opportunity to deal with the landscape on the ground floor and then move on to more intimate and cozy experiences on the upper “loft” levels. This allowed the design to use dramatic double-height spaces while maintaining a feeling of engaging warmth and homeliness.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath
© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

In terms of sustainable initiatives, the project uses several key strategies to enable it in an off-grid context:

  • Biomass boiler for firing heating and hot water.
  • Solar system that delivers basic performance.
  • Rainwater storage to cover process water, irrigation and extinguishing reserves.
  • Substantial thermal mass to absorb the low summer sun for passive solar heating.
  • Blinds and operable glazing including operable skylights to allow the building to breathe and cool naturally, or closed to accommodate seasonal extremes.
© Shannon McGrath
© Shannon McGrath
© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

Our clients were looking for a design that captured the feeling of warmth and comfort in chalet projects they experienced in mountainous areas around the world. The inner expression of a wooden house gives the house that warmth and depth of natural charm.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath
East and West Heights
East and West Heights

“The result is incredible as it’s everything we wanted in terms of the way we live in the house and the warmth and closeness that the original assignment was, but the entire house has a modern architectural feel to it Note that makes it extraordinary to live in. ”JNS client.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

Our client took stylistic inspiration from non-contemporary buildings, including rural types from European and American heritage.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath


Source link

About Rachael Garcia

Check Also

BossLogic celebrates the comic film landscape with Spider-Batman fan art

A fan-created illustration recalls the comic book film genre by fusing the icons of DC’s …